![]() |
|
Takrat je bila gostilna že dobro vpeljana, oče pa se je za gostilničarja šolal tudi na Sušaku pri Reki,« pripoveduje Peter Badovinac starejši, oče sedanjega gostilničarja. Prav na Sušaku je učitelj žganjekuhe Pepiju zaupal star recept za pijačo iz zelišč in gozdnih sadežev, imenovano karampampuli. Kako jo Badovinčevi pripravljajo, je njihova velika skrivnost. V gostilni jo ponudijo za dobrodošlico in kot aperitiv. A v Badovinčevi gostilni že dolgo velja, da – tudi s tematskimi kulinaričnimi večeri - ne razvajajo zgolj želodcev, ampak tudi dušo. Tako so pred leti pripravljali kulturne večere, na katerih so se predstavljali pesniki, pisatelji, glasbeniki, igralci, slikarji in kiparji. Badovinčeva gostilna je postala vstopna točka oz. nekakšna carina za vstop na Svobodno belokranjsko ozemlje, Peter pa turistični carinik. »Ideja, ki smo jo skupaj razvili Toni Gašperič, Branko Babič in jaz, se je dobro prijela. Lastniki pasošev, kot pravimo pri nas potnim listom, imajo ugodnosti na 30 mestih po Beli krajini. In ko je potni list poln žigov, dobijo še belokranjski goldinar za srečo,« pove Peter starejši. |
|