napis
 
 
DOMOV PONUDBA PRENOČIŠČA GALERIJA PRIREDITVE ZGODOVINA UGODNOSTI KONTAKT
Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7 Menu Horizontal by Vista-Buttons.com v5.7
 
     
     
    Z VAMI OD LETA 8331

Gostilno vodi že četrti rod Petrov Badovincev.
Leta 1896 je praded sedanjega nosilca obrti na Jugorju začel s furmansko gostilno. Bil je kmet, a očitno je dobro prepoznal priložnost, da ljudem, ki so se vozili ali hodili po prašni makadamski cesti mimo njegove hiše, bodisi na Dolenjsko ali proti Beli krajini in na Hrvaško, ponudi hrano, pijačo in celo prenočišče. Omislil si je celo zamenjevalnico konjev, ki so iz Badovinčevega hleva odšli siti in spočiti.

KARAMPAMPULI, LE KAJ JE TO?
Ko so leta 1914 v Belo krajino zgradili železnico, se je promet nekoliko zmanjšal, tudi poštne kočije ni bilo več, a za mnoge je bila cesta čez Gorjance še vedno najkrajša vez med Dolenjsko in Belo krajino.

 
 
 
 
»Takrat so bili po Dolenjskem, v Beli krajini in na Hrvaškem veliki tedenski ali mesečni sejmi, na katerih je zamenjalo lastnike veliko živine in tudi sicer so bili dobro obiskani. Veliko sejmarjev in drugih popotnikov se je ustavljalo v gostilni, ki jo je za Papo, kot so klicali prvega gospodarja, leta 1935 prevzel moj oče Pepi.
Takrat je bila gostilna že dobro vpeljana, oče pa se je za gostilničarja šolal tudi na Sušaku pri Reki,« pripoveduje Peter Badovinac starejši, oče sedanjega gostilničarja.
Prav na Sušaku je učitelj žganjekuhe Pepiju zaupal star recept za pijačo iz zelišč in gozdnih sadežev, imenovano karampampuli.

Kako jo Badovinčevi pripravljajo, je njihova velika skrivnost. V gostilni jo ponudijo za dobrodošlico in kot aperitiv. A v Badovinčevi gostilni že dolgo velja, da – tudi s tematskimi kulinaričnimi večeri - ne razvajajo zgolj želodcev, ampak tudi dušo.
Tako so pred leti pripravljali kulturne večere, na katerih so se predstavljali pesniki, pisatelji, glasbeniki, igralci, slikarji in kiparji.

Badovinčeva gostilna je postala vstopna točka oz. nekakšna carina za vstop na Svobodno belokranjsko ozemlje, Peter pa turistični carinik. »Ideja, ki smo jo skupaj razvili Toni Gašperič, Branko Babič in jaz, se je dobro prijela. Lastniki pasošev, kot pravimo pri nas potnim listom, imajo ugodnosti na 30 mestih po Beli krajini.
In ko je potni list poln žigov, dobijo še belokranjski goldinar za srečo,« pove Peter starejši.
 
 
 
 
GOSTILNA BADOVINAC, Suhor - Jugorje Peter Badovinac Tel: 07 305 01 33 E-mail: gostilna.badovinac@siol.net FREETIME TV